Donation Season 2024
Πρώτη δημοσίευση: 2024-12-26
Διαφοροποιημένη είναι η λίστα με τα FLOSS πρότζεκτ της δεύτερης εορταστικής donation season, σε σύγκριση με την περυσινή. Στη φετινή λίστα έχω προσθέσει τα KeePassDX, OpenBSD, Signal και Sparrow Wallet, έχω όμως αφαιρέσει το Session.
Πάντως η βασική ιδέα παραμένει ίδια: τουλάχιστον μία φορά το χρόνο προσπαθώ να συνεισφέρω οικονομικά σε λογισμικό ανοικτού κώδικα, το οποίο είτε χρησιμοποιώ είτε απλά θέλω ν' αναπτύσσεται και να βελτιώνεται.
Γιατί εκτός το Session;
Στο πλαίσιο της donation season του 2023, είχα συνεισφέρει στο Session μέσω PayPal. Φέτος, βλέπω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για donations στο εν λόγω πρότζεκτ. Ίσως διότι ο οργανισμός για την ανάπτυξη του Session μεταφέρθηκε από την Αυστραλία, όπου αρχικά βρισκόταν, στην Ελβετία.
Η απόφαση για τη μετακόμιση ήλθε μετά την επίσκεψη που δέχτηκε από τις αστυνομικές Αρχές στο σπίτι του, ένας από τους developers του Session. Ο developer αρχικά ερωτήθηκε για το πώς δουλεύει το Session γενικώς, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία προσπάθησε να μάθει ό,τι μπορούσε για έναν συγκεκριμένο χρήστη του end-to-end encrypted messenger.
Ο Alex Linton, πρόεδρος του Ελβετικού, πλέον, Session Technology Foundation (STF), σε δήλωσή του στο 404 Media εξήγησε ότι η ανάπτυξη του πρότζεκτ δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί στην Αυστραλία. Γι' αυτό κι ελήφθη η απόφαση για τη μετακόμιση στην Ελβετία, μία χώρα με ισχυρό νομικό πλαίσιο υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας στον ψηφιακό κόσμο.
Η λίστα του 2024
Χωρίς άλλη καθυστέρηση ακολουθούν, σε αλφαβητική σειρά, τα πρότζεκτ στα οποία συνεισέφερα φέτος. Για κάθε ένα παραθέτω λίγα σχόλια για το γιατί ή το πώς χρησιμοποιώ το αντίστοιχο λογισμικό.
-
KeePassDX και KeePassXC. Το KeePassXC έχει αναδειχθεί ως ο βασικός password manager που χρησιμοποιώ. Για τη διανομή/διαμοίραση της σχετικής κρυπτογραφημένης βάσης, καταφεύγω στα Nextcloud και Proton Drive. Ένα από τα μηχανήματά μου θεωρείται (και είναι) το βασικό, δηλαδή εκείνο που χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο, οπότε φροντίζω ώστε οι όποιες μεταβολές στη βάση του KeePassXC να γίνονται πρώτα εκεί. Όσο για το κινητό, η βάση φορτώνεται read-only στο KeePassDX.
Στο KeePassDX έκανα donation σε Monero, ενώ στο KeePassXC σε ευρώ μέσω PayPal. Σημειώνω ότι ενώ το KeePassXC δέχεται δωρεές σε crypto, οι επιλογές περιορίζονται στα Bitcoin, Bitcoin Cash και Ethereum.
-
Monero. Προσπαθώ να το χρησιμοποιώ όσο πιο συχνά μπορώ, ως ψηφιακό νόμισμα. Παρά τα delistings που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 2024 από πλευράς Binance, Kraken και κάποιων λιγότερο γνωστών exchanges, το Monero συνεχίζει να πηγαίνει πολύ καλά σε σχέση με τα τραπεζονομίσματα. Αλλά κι από τεχνικής σκοπιάς το Monero βελτιώνεται διαρκώς, π.χ., με την ανάπτυξη των Full-Chain Membership Proofs.
Δεν ξεχώρισα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για funding, αλλά προχώρησα απευθείας σε donation στο Monero General Fund.
-
NewPipe. Έχω σχεδόν ξεχάσει πώς μοιάζει το web interface του YouTube. Εντάξει, υπερβάλλω λίγο: μερικές φορές θα τύχει να κάνω κάποια αναζήτηση στην υπηρεσία, αποφεύγοντας όμως επιμελώς να συνδεθώ στο λογαριασμό μου. Από εκεί και πέρα, όλα τα κανάλια των δημιουργών που με ενδιαφέρουν και παρακολουθώ τακτικά τα έχω στο NewPipe, στο Android. Είναι που κάποια στιγμή, πριν από αρκετό καιρό, σκέφτηκα ότι ίσως μπορώ να επιβιώσω χωρίς τις αλγοριθμικές προτάσεις και προτροπές του YouTube. Πλέον μπορώ να πω ότι, ναι, οι επιρροές του YouTube είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν ή ακόμη και να μηδενιστούν εντελώς, κι όλοι μας να επιβιώσουμε μια χαρά.
Για donations στο NewPipe υποστηρίζεται μόνο το Liberapay, επομένως η δωρεά έγινε αναγκαστικά σε ευρώ.
-
OpenBSD. Το τρέχω σε ανώνυμο server που διατηρώ στην ισλανδική 1984. Ο server φιλοξενεί τη hidden service εκδοχή του kolderson-net.
Το OpenBSD δέχεται δωρεές μόνο σε τραπεζονομίσματα, οπότε το donation έγινε σε ευρώ.
-
Pi-hole. Συνεχίζει ν' αποτελεί τον DHCP και DNS server στο οικιακό δίκτυο, έχοντας, φυσικά, και το ρόλο του ad blocker. Αρχικά το έτρεχα σ' ένα Raspberry Pi 3 και σχετικά πρόσφατα το μετέφερα σε ένα Raspberry Pi 4. Σκέφτηκα ότι το RasPi 3 παραείναι παλιό κι αδύναμο, οπότε προς το παρόν ξεκουράζεται. Μία απ' αυτές τις μέρες ίσως του βάλω NetBSD ή OpenBSD. Αλλά το τι θα κάνω με το Raspberry Pi 3 είναι θέμα άλλης δημοσίευσης.
Το Pi-hole δέχεται donations σε crypto, μέσω της πλατφόρμας Coinbase Commerce. Στην εν λόγω πλατφόρμα πρέπει να συνδέσεις --ό,τι κι αν σημαίνει αυτό-- κάποια από τα υποστηριζόμενα wallets, και μετά πληρώνεις με όποιο νόμισμα υποστηρίζει το wallet. Δεν μπήκα καν στον κόπο να δω τι μπορώ να κάνω γι' αυτό κι ετοιμαζόμουν για donation μέσω PayPal. Μετά όμως θυμήθηκα ότι έχω λίγο USDC στο Coinbase (το ανταλλακτήριο), οπότε τελικά έκανα τη δωρεά σε USDC από το Coinbase και μέσω Coinbase Commerce.
-
Qubes OS. Το έχω σε ένα παλιό και στιβαρό laptop, με 16GiB μνήμης RAM και δίσκο NVMe χωρητικότητας 512GiB. Σχετικά με τα App Qubes, κατά κύριο λόγο έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ το
anon-whonix
κι άλλο ένα που βασίζεται στο Debian template που εγκαθίσταται με το Qubes OS. Το πρώτο αποτελεί μια ανώνυμη πλατφόρμα, όπου όλη η διαδικτυακή της κίνηση περνάει υποχρεωτικά μέσα από το δίκτυο του Tor. Το άλλο App Qube, αυτό που βασίζεται στο Debian template, το χρησιμοποιώ κυρίως όταν θέλω ένα περιβάλλον εργασίας με τους λιγότερους δυνατούς περισπασμούς, ώστε να συγκεντρώνομαι σε κάποια εργασία, όπως, π.χ., είναι η ετοιμασία μιας δημοσίευσης για το kolderson-net. Παρεμπιπτόντως, αν σκέφτεστε να βάλετε το Qubes OS στην καθημερινότητά σας, ίσως θελήσετε να διαβάστε για το πώς βλέπω το όλο θέμα.Μεταξύ άλλων, το Qubes OS δέχεται donations σε Monero. Δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό από ένα τέτοιο πρότζεκτ.
-
Signal. Φέτος κατάφερα να πείσω συγκεκριμένους ανθρώπους στον οικογενειακό μου κύκλο ν' αρχίσουν κι εκείνοι να χρησιμοποιούν έναν αξιόπιστο E2EE messenger. Ομολογώ πως αρχικά προσπάθησα να στρέψω την προσοχή τους σε κάποιο από τα Session και SimpleX Chat. Τελικά, όμως, ήταν το Signal που τους κέρδισε. Φυσικά, από την αρχή φρόντισα να τους δείξω πώς να έχουν πάντα κρυμμένο το τηλέφωνό τους, καθώς και πώς να εμποδίζουν άλλους να τους βρίσκουν χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους. Το ότι δεν με αγνόησαν έχει να κάνει, πιστεύω, με το απλό και σχετικά οικείο user interface του Signal.
Προσπαθώντας να κάνω δωρεά μέσα από την εφαρμογή, είδα ότι η μόνη μου επιλογή ήταν το ευρώ. Μετά όμως πήγα μια βόλτα από το επίσημο site του Signal, και διαπίστωσα ότι εκεί παρέχεται κι επιλογή για δωρεές σε crypto. Ο ενδιαφερόμενος έχει να επιλέξει μεταξύ Bitcoin, Ethereum και USDC, οπότε χρησιμοποίησα λίγο ακόμα από το USDC που μου είχε μείνει στο Coinbase. Πάντως για private messenger, το Signal μάλλον θα έπρεπε να υποστηρίζει και private cryptocurrencies για τα donations -- ή τουλάχιστον αυτό μου φαίνεται λογικό και σωστό.
-
SimpleX Chat. Μόλις πρόσφατα άρχισα να χρησιμοποιώ το SimpleX Chat. Όχι επειδή δεν θέλω ή βαριέμαι ή κάτι τέτοιο, αλλά επειδή δεν έχω καταφέρει να βρω κάποιον άλλον πρόθυμο να το μάθει και ν' αρχίσει να το χρησιμοποιεί στην πράξη. Στη σύντομη λίστα με τους τρόπους επικοινωνίας που έχω στο kolderson-net, έχω προσθέσει και σχετικό link για όποιον ενδιαφέρεται. Ίσως αυτό μας πείσει, τους ενδιαφερόμενους κι εμένα, να εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας το SimpleX Chat.
Το πρότζεκτ δέχεται δωρεές κυρίως σε crypto -- του Monero συμπεριλαμβανομένου. Στον επίσημο δικτυακό τόπο του SimpleX Chat υπάρχει κουμπί για donations σε εμφανές σημείο, πάνω και δεξιά, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες είναι κάπως κρυμμένες: βρίσκονται σε ενότητα του README, στο GitHub repository του πρότζεκτ.
-
Sparrow Wallet. Γενικά, αποφεύγω να χρησιμοποιώ Bitcoin για συναλλαγές ή για αγορές. Όταν όμως το απαιτούν οι περιστάσεις, τότε καταφεύγω στο Sparrow Wallet. Αφενός μ' αρέσει που δεν σου κρύβει τι γίνεται στο παρασκήνιο καθώς προετοιμάζει μια συναλλαγή, αφετέρου εκτιμώ ιδιαίτερα τις δυνατότητες coin control που παρέχει.
Το πρότζεκτ δέχεται δωρεές αποκλειστικά σε Bitcoin (onchain ή lightning), μέσω ενός BTCPay Server instance. Προχώρησα λοιπόν σε donation στο Sparrow Wallet από το Sparrow Wallet -- κι αυτή είναι μια πρόταση που μάλλον δύσκολα θα βαρεθώ να γράφω ή να λέω.
-
Tails. Κάποια στιγμή το περασμένο φθινόπωρο αγόρασα ένα USB thumb drive, ώστε να έχω διαρκώς μαζί μου ένα φορητό backup χρήσιμων αρχείων. Τελικά, μαζί με το backup, στο thumb drive κατέληξα να έχω και το Tails. Από τότε το χρησιμοποιώ τακτικά, κυρίως για έρευνα και για σημειώσεις -- και ειδικά όταν είμαι εκτός σπιτιού.
Το Tails δέχεται donations και σε Monero.
-
Tor Project. Ανέκαθεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ Tails και Tor Project. Προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επισήμως ότι οι δύο ομάδες ενώνουν δυνάμεις, με το Tails ν' αποτελεί πλέον πρότζεκτ υπό την αιγίδα του Tor. Όπως το καταλαβαίνω, η εξέλιξη αυτή μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για το παρόν και το μέλλον των Tails, Tor αλλά και του Tor Browser. Πέρα από το Tails και τον Tor Browser, χρησιμοποιώ τον
tor
daemon ώστε να συνδέομαι, μέσω SSH, σε δύο ανώνυμους servers που έχω: έναν στην ισλανδική 1984 κι έναν στη γερμανική Contabo, μέσω του Mynymbox.Αναμενόμενα (και φυσιολογικά), το Tor Project δέχεται δωρεές και σε Monero.
-
Whonix. Το Whonix το χρησιμοποιώ ως App Qube στο Qubes OS. Προσφάτως εγκατέστησα ξανά το Whonix σε περιβάλλον libvirt QEMU/KVM, σε ένα laptop με openSUSE Leap. Τα δύο σχετικά VMs, Whonix Gateway και Whonix Workstation, πρόκειται να τα μεταφέρω σε ένα (ισχυρό) mini PC που αυτές τις μέρες παρήγγειλα από την Tuxedo Computers και στις αρχές τις νέας χρονιάς θα έχω παραλάβει. Κύριος λόγος για τη συγκεκριμένη αγορά είναι η δημιουργία video tutorials, τα οποία σκοπεύω να διανέμω πρώτα από το kolderson-net.
Ένα πρότζεκτ σαν το Whonix περιμένεις να δέχεται δωρεές και σε Monero. Το γεγονός, λοιπόν, ότι πράγματι δέχεται δωρεές και σε Monero, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν.
Από το μηδέν στο άπειρο
Κλείνοντας, για άλλη μια φορά θα ήθελα να μάθω για το λογισμικό που πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι στην τρέχουσα donation season -- ή οπωσδήποτε στην επόμενη. Για το ίδιο θέμα, πέρυσι είχα πάρει feedback ακριβώς από 0 επισκέπτες του kolderson-net. Αν λοιπόν απαντήσει έστω κι ένας φέτος, θα μιλάμε για απείρως μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή.