Blast from the Past: Μεταγλώττιση πυρήνα
Θυμήθηκα αυτές τις μέρες ένα backup με παλιά video tutorials, τα οποία ετοίμαζα και δημοσίευα στο Vimeo όσο κυκλοφορούσε το deltaHacker. Αφορμή γι’ αυτό το σύντομο ταξίδι στο παρελθόν (κλισέ alert) στάθηκε ένα μήνυμα από παλιό συνδρομητή του περιοδικού, ο οποίος είχε χάσει τεύχη και video tutorials κι αναρωτιόταν αν θα μπορούσε να τα κατεβάσει και πάλι. Φυσικά και μπορούσε, και του έστειλα onion URLs ώστε να τα πάρει από τον πολύ ωραίο Nextcloud server που έχω εδώ.
Κι αφού έφτιαξα τα URLs προς τους αντίστοιχους φακέλους, έριξα και μια ματιά τριγύρω. Ξέτερε, στο στυλ “για να δω με τι καταπιανόμουν τότε”. Για την περίπτωση που συζητάμε, το “τότε” σημαίνει γύρω στα επτά χρόνια πριν. Ένα από τα video tutorials που τράβηξαν την προσοχή μου αφορούσε στη μεταγλώττιση του πυρήνα του Linux, σε περιβάλλον openSUSE Leap.
Είδα λίγο από το video, κυρίως αρχή, μέση και τέλος. Το 2016 που το είχα φτιάξει και δημοσιεύσει, με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι η πλειονότητα των χρηστών Linux ήδη δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τη μεταγλώττιση του πυρήνα. Αυτή ήταν μια ασχολία που είχε νόημα πολύ πριν το 2016. Επίσης με βεβαιότητα, όμως, λέω ότι ακόμη και σήμερα η μεταγλώττιση του πυρήνα άνετα μπορεί ν’ αποδειχθεί ενδιαφέρον πρότζεκτ. Έτσι πιστεύω, και κατά νου έχω χρήστες οι οποίοι θα διέθεταν λίγο χρόνο για να ρίξουν μια καλή ματιά στο τι συμβαίνει under the hood (σιγά μην απέφευγα αυτή τη μεταφορά) του αγαπημένου τους λειτουργικού.
Ιδού λοιπόν ένα onion URL προς το συγκεκριμένο video tutorial, το οποίο παραθέτω εδώ για κάθε ενδιαφερόμενο:
http://yekniferau6wtu34zauib6d6xdvkpeaqdybt
3fpdcjwzxpdeccjufcqd.onion/s/NtQEYdRrAjA7D59
Το URL σκόπιμα δεν είναι clickable και για να κατεβάσετε το tutorial θα χρειαστείτε τον Tor Browser. Δεν θέλησα ν’ ανεβάσω το video στο YouTube, αφού είναι αρκετά παλιό και του φαίνεται. Αν όμως καλοβλέπετε το ενδεχόμενο της μεταγλώττισης του πυρήνα της διανομής σας, πιστεύω ότι δεν θα χάσετε αν το παρακολουθήσετε. Αν μη τι άλλο, τα βασικά της όλης διαδικασίας δεν θα πρέπει να έχουν αλλάξει πολύ — ή τουλάχιστον έτσι νομίζω.
Σε κάθε περίπτωση, για σχόλια, κριτική ή ένα απλό “γεια”, χρησιμοποιήστε κάποιο από τα κανάλια επικοινωνίας.