<<

Κάτι απλό, χωρίς πολλά πολλά

Το Ηugo με έχει κερδίσει εδώ και χρόνια, κι άνετα μπορώ να φανταστώ ότι θα συνεχίσει να με ‘χει κερδισμένο για πολλά ακόμα. Εκτός από την τρελή ταχύτητα rendering που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο static site generator, κάτι που πολύ μ’ αρέσει σ’ αυτόν είναι το πλήθος και η ποικιλία των σχετικών themes.

Πιστεύω ότι ένα personal blog πρέπει να ‘ναι όσο πιο απλό και λιτό γίνεται, αν μη τι άλλο ώστε η προσοχή του επισκέπτη να εστιάζεται στο περιεχόμενο. Γι’ αυτό κι έχω ξοδέψει αρκετές ώρες ψάχνοντας ανάμεσα στα themes της κατηγορίας minimal. Εκτός από την απλότητα με ενδιαφέρουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά μ’ απασχολεί και το (σχεδόν πάντα) υποκειμενικό ζήτημα της εμφάνισης. Για τα τεχνικά, μπορώ τώρα να σκεφτώ το responsiveness και την αποφυγή του CSS. Για το υποκειμενικό ζήτημα δεν έχω να πω και πολλά, αφού η εμφάνιση είναι, πώς να το κάνουμε, ζήτημα υποκειμενικό (άλλαξα τη σειρά των λέξεων μπας κι ολοκληρώσω τον συλλογισμό κάπως αξιοπρεπώς).

Το theme που τσέκαρε όλα τα κουτάκια (συγνώμη!) και μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσα σ’ αυτό εδώ το site, ήταν το terminal. Όμως κάποια στιγμή, όλως τυχαίως είδα ότι το σχετικό repository είναι archived. Βέβαια ο Radek Kozieł, δημιουργός του theme, με το τελευταίο του commit στο terminal εξηγεί ότι το theme μπορεί άνετα να χρησιμοποιείται από κάθε ενδιαφερόμενο. Καθησυχαστικό commit, δεν αντιλέγω. Αλλά για κάποιον που δεν έχει ιδέα από theme design, CSS και τα ρέστα (δατ γουντ μπι μι), η διαπίστωση ότι τέλος οι επίσημες ενημερώσεις προκαλεί μια σχετική κινητοποίηση.

Ξανά λοιπόν επίσκεψη στην κατηγορία minimal στα Hugo themes, και λεπτομερής αναζήτηση με λίγο πολύ τα ίδια κριτήρια. Ομολογώ ότι ταλαιπωρήθηκα λίγο. Το ένα theme δεν μου έκανε, το άλλο δεν μου άρεσε, το παράλλο μου φαινόταν ότι βρίσκεται σε λάθος κατηγορία. Τελικά κατάφερα και βρήκα ένα theme ακόμη πιο απλό από το terminal, το οποίο, παρεμπιπτόντως, εύκολα κατατάσσω στις κορυφαίες επιλογές για personal blog που προορίζεται να φιλοξενεί κυρίως κείμενο.

Το νέο theme που ξεχώρισα και ήδη έχω εγκαταστήσει εδώ, στο kolderson-net, είναι το no-style-please. Όπως το βλέπω, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να χρησιμοποιώ αυτή την περίοδο. Έχει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που με ενδιαφέρουν, ενώ του λείπουν όλα εκείνα που δεν μ’ ενδιαφέρουν. Δεν ξέρω πως το βλέπετε (μεταφορικά και κυριολεκτικά) εσείς, όμως θα με ενδιέφερε η γνώμη σας. Μήπως είναι υπέρ το δέον απλό κι απέριττο; Σοκάρει μήπως το γεγονός ότι, εκτός από το κείμενο, τίποτε άλλο δεν διεκδικεί την προσοχή του επισκέπτη; Θα χρησιμοποιούσατε κάτι παρόμοιο στο δικό σας blog κι αν όχι, γιατί;

Θα χαρώ να διαβάσω για το τι πιστεύετε και τι θεωρείτε ως πλέον ακατάλληλο ή/και ως καταλληλότερο για ένα site του είδους.