Πραγματικά ανώνυμη διεύθυνση email
Πρόσφατα θέλησα να δημιουργήσω μια νέα, ανώνυμη διεύθυνση email. Στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που οικειοθελώς είχα αναλάβει, χρειαζόμουν μια διεύθυνση email που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο —αν όχι αδύνατο— να οδηγήσει στην πραγματική μου ταυτότητα. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό δεν γίνεται τόσο εύκολα, τουλάχιστον όχι αν θέλω έναν αξιόπιστο mail provider με παρελθόν και μέλλον.
Mail-in-a-Box στη Vultr
Ως υπερήφανος διαχειριστής του δικού μου mail server, ο οποίος βασίζεται στο Mail-in-a-Box (MiaB) και φιλοξενείται στη Vultr, σκέφτηκα αρχικά να δημιουργήσω μια νέα διεύθυνση email εκεί. Μια διεύθυνση που δεν θα παραπέμπει στο όνομά μου, ούτε σε κάποιο nickname που κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει. Από τη στιγμή μάλιστα που είμαι mail provider του εαυτού μου, μου έχω αρκετή εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσω να πληρώνω το λογαριασμό στη Vultr, οπότε δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας ή συνέχειας.
Μόνο που είναι αδύνατον να έχω ανώνυμο email εκεί.
Κατ’ αρχάς, στη Vultr έχω ήδη δώσει προσωπικά μου στοιχεία. Το έκανα πριν αρχίσω να πληρώνω σε Bitcoin — ουσιαστικά σε Monero, χάρη στην υπηρεσία Payment του Trocador. Αλλά και ποτέ να μην είχα δώσει προσωπικά στοιχεία στη Vultr, ακόμη κι αν από τον πρώτο λογαριασμό πλήρωνα με Monero, ακόμη κι αν πάντα χρησιμοποιούσα έμπιστο VPN για να φτάνω στο site της εταιρείας ή στο MiaB, εξακολουθεί μολαταύτα να υφίσταται σύνδεση προς τα προσωπικά μου στοιχεία.
Να γιατί.
Ο mail server μου, εξυπηρετεί περισσότερα από ένα διαφορετικά domains. Όλα τους είναι αγορασμένα από δύο διαφορετικούς registrars. Σε καθέναν ακολούθησα όρους χρήσης και κανονισμούς, που σημαίνει ότι για ν’ αποκτήσω τα domains έδωσα αληθινά στοιχεία ταυτότητας και διεύθυνσης.
Στροφή στους μεγάλους
Δεν μου αρέσει, αλλά είναι γεγονός: ενώ έχω τον δικό μου mail server, δεν μπορώ να έχω πραγματικά ανώνυμη διεύθυνση email εκεί. Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσα. Θα έπρεπε, όμως, να είχα αγοράσει domain ανώνυμα, να είχα εγκαταστήσει και ρυθμίσει το MiaB σε cloud server που νοικιάζω ανώνυμα, να πλήρωνα για domain και cloud server ανώνυμα, και πάντα να συνδεόμουν σε cloud server και MiaB από διεύθυνση IP που δεν είναι του ISP μου.
Από τη στιγμή που τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει, έστρεψα την προσοχή μου σε τρεις δημοφιλείς mail providers: Proton, Tuta και Skiff (μας έχει αποχαιρετήσει, αλλά το πρόλαβα για λίγο). Τους δοκίμασα και τους τρεις, μ’ αυτήν ακριβώς τη σειρά.
Περίπτωση Proton
Διατηρώ ήδη λογαριασμό στο Proton. Το θέμα είναι ότι, για τους ίδιους λόγους που είναι αδύνατον να έχω ανώνυμο email στο MiaB, έτσι είναι αδύνατον να έχω ανώνυμο email και στο συγκεκριμένο λογαριασμό.
Από την άλλη βέβαια τίποτε δεν μ’ εμποδίζει να δημιουργήσω νέο λογαριασμό στο Proton.
Γνωρίζω ότι η υπηρεσία παίζει άψογα με VPN, όπως επίσης και με τον Tor Browser.
Μιας κι έχω VPN και μάλιστα το εμπιστεύομαι, βεβαιώθηκα ότι είναι ενεργό και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση προσέγγισα το Proton.
Πληκτρολόγησα username για διεύθυνση email στο proton.me
, έφτιαξα κι ένα πανίσχυρο password με το KeePassXC.
Ένα όμως βήμα πριν τη δημιουργία του νέου λογαριασμού, με περίμενε μια ψυχρολουσία.
Για μία φορά μόνο, το Proton ζητά μια υπάρχουσα διεύθυνση email. Τη χρειάζεται, ώστε να επιβεβαιώσει τη δημιουργία του νέου λογαριασμού. Όμως τη στιγμή εκείνη δεν είχα ανώνυμη διεύθυνση την οποία θα μπορούσα να δώσω στο Proton. Αν είχα, τότε δεν θα προσπαθούσα να δημιουργήσω νέα ανώνυμη διεύθυνση στο Proton. Ή μήπως θα είχα λόγο για να το κάνω; Σε κάθε περίπτωση, εκείνη τη στιγμή έπρεπε να εξετάσω άλλη λύση.
Περίπτωση Tuta
Το Tuta το είχα βάλει στο μάτι από καιρό, όταν ακόμη ονομαζόταν Tutanota. Είχε έρθει η ώρα να το δοκιμάσω, και να διαπιστώσω αν είναι κατάλληλο για τη δημιουργία ανώνυμων λογαριασμών email. Κρίνοντας απ’ όσα κατά καιρούς έβλεπα και διάβαζα για το Tuta, ξεκίνησα αισιόδοξα. Μόνο που κατά την πρώτη μου προσπάθεια οδηγήθηκα σε αδιέξοδο. Αν και, σε αντίθεση με το Proton, το Tuta δεν ζήτησε δευτερεύουσα διεύθυνση email, τελικά δεν μου επέτρεψε να δημιουργήσω λογαριασμό. Ο λόγος ήταν η χρήση VPN από μέρους μου. Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι συνδέσεις μέσω VPN σημαίνουν πρόθεση για κατάχρηση της υπηρεσίας, οπότε μπλοκάρονται.
Αν και καταλαβαίνω το όλο σκεπτικό, ομολογώ ότι δυσαρεστήθηκα λίγο. Από μια υπηρεσία που σε κάθε ευκαιρία προβάλει τα φυσικά δικαιώματα σε ανωνυμία και ιδιωτικότητα, τέτοια συμπεριφορά δεν την περίμενα. Ήμουν έτοιμος να προχωρήσω στον επόμενο πάροχο υπηρεσιών email, θυμήθηκα όμως και το δίκτυο του Tor. Ίσως το Tuta να μη μπλοκάρει χρήστες του Tor Browser. Από τη στιγμή βέβαια που μπλοκάρει χρήστες VPN, μάλλον θα μπλοκάρει και χρήστες του Tor Browser. Αλλά δεν θα έχανα τίποτε να δοκιμάσω — κι έτσι δοκίμασα.
Και φυσικά, ακριβώς όπως δεν το περίμενα, το Tuta με άφησε να φτιάξω λογαριασμό. Στις ρυθμίσεις του Tor Browser χρειάστηκε βέβαια να βάλω το Security Level στο Standard, αλλά τελικά το Tuta μου επέτρεψε την είσοδο. Υπήρχε όμως κι ένας αστερίσκος, από αυτούς που είναι αδύνατον να περάσουν απαρατήρητοι. Μετά τη δημιουργία και την είσοδο στο νέο λογαριασμό, ένα pop-up με ενημέρωνε ότι για τις επόμενες 48 ώρες δεν θα μπορούσα να στέλνω ή να δέχομαι email. Ο λόγος; Η νέα διεύθυνση είχε μπει σε διαδικασία έγκρισης, κι αυτό είναι γενικά απαραίτητο προκειμένου “να προσφέρεται δυνατότητα για privacy-friendly εγγραφές και την ίδια στιγμή να εμποδίζονται οι μαζικές απόπειρες εγγραφής.”
Οι 48 ώρες πέρασαν. Με χρήση του Tor Browser συνδέθηκα ξανά στο νέο μου λογαριασμό στο Tuta. Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν αστερίσκοι. Έκανα μερικές δοκιμές. Με χαρά διαπίστωσα ότι μπορούσα να στέλνω και να λαμβάνω email. Τα είχα καταφέρει! Είχα —και έχω ακόμα, δηλαδή— έναν πραγματικά ανώνυμο λογαριασμό email.
Μολαταύτα, κάτι δεν μου άρεσε. Ήταν που δυσκολευόμουν να χωνέψω αυτή την πολιτική μπλοκαρίσματος των χρηστών VPN. Παίζοντας λίγο με τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Tor Browser πέτυχα το σκοπό μου, όμως τι μου διασφάλιζε ότι και στο μέλλον θα μπορώ να συνδέομαι από τον Tor Browser; Αποφάσισα, λοιπόν, να κρατήσω το νέο μου λογαριασμό στο Tuta, αλλά να κοιτάξω κι αλλού.
Περίπτωση Skiff
Λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η εξαγορά του Skiff, και το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών εντός έξι μηνών, πρόλαβα και δημιούργησα ανώνυμο email εκεί. Αρχικά προσπάθησα να προσεγγίσω την υπηρεσία μέσω Tor Browser, αλλά η σύνδεση δεν ολοκληρωνόταν ποτέ. Δοκίμασα διάφορες ρυθμίσεις ασφαλείας και διάφορα circuits, το site όμως δεν φόρτωνε. Μετά προσπάθησα με VPN κι όλα πήγαν καλά.
Σε αντίθεση με το Proton, κατά τη δημιουργία λογαριασμού δεν χρειάστηκε να δώσω υπάρχον email για λόγους επιβεβαίωσης. Επίσης, σε αντίθεση με το Tuta, το ανώνυμο email που δημιούργησα ήταν άμεσα διαθέσιμο. Όλα αυτά όμως έπαψαν να έχουν νόημα όταν κυκλοφόρησαν τα νέα για την εξαγορά του Skiff.
Επιστροφή στο Proton
Αναζητώντας τρόπους για να έχω πραγματικά ανώνυμο email κατέληξα με δύο διευθύνσεις email, σε Tuta και Skiff. Με τη διεύθυνση στο Tuta αισθανόμουν άβολα, αφού υποψιαζόμουν ότι δεν θα μπορώ να έχω ανώνυμη πρόσβαση στην υπηρεσία. Όσο για τη διεύθυνση στο Skiff, αυτή απέκτησε ημερομηνία λήξης.
Και κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι, έστω και προσωρινά, έχω δύο ανώνυμες διευθύνσεις email στον έλεγχό μου. Θα μπορούσα, λοιπόν, να επιστρέψω στο Proton, να φτιάξω νέο ανώνυμο λογαριασμό εκεί, κι ως email για επιβεβαίωση να δώσω κάποια από εκείνα που δημιούργησα σε Tuta και Skiff.
Το καλό με το Proton είναι ότι υπάρχει και δραστηριοποιείται για δέκα περίπου χρόνια. Δεν πρόκειται για χθεσινή υπηρεσία, λοιπόν, κι όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να το έχουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Στα θετικά του είναι ότι δεν μπλοκάρει συνδέσεις VPN, παίζει μια χαρά με τον Tor Browser, ενώ όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται και μέσω hidden service.
Πήγα λοιπόν ξανά στο Proton, κι αυτή τη φορά προχώρησα με τη δημιουργία νέου λογαριασμού ως το τέλος. Για το email που ζητήθηκε ώστε να γίνει επιβεβαίωση, αρχικά σκέφτηκα να δώσω εκείνο στην Tuta. Αμέσως μετά όμως το σκέφτηκα ξανά κι έδωσα εκείνο στο Skiff. Το Proton εξηγεί ότι χρειάζεται email για επιβεβαίωση μία φορά μόνο, ωστόσο θεώρησα ότι θα ήταν καλύτερα να δώσω διεύθυνση email η οποία ούτως ή άλλως θα εξαφανιζόταν.
Ανώνυμη μια φορά, ανώνυμη για πάντα;
Με την προϋπόθεση ότι δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος κατά τη δημιουργία ανώνυμης διεύθυνσης email, μπορώ τώρα να φανταστώ διάφορους λόγους που θα οδηγούσαν σε υποβάθμιση ή ακόμη και σε ακύρωση της όποιας ανωνυμίας. Παραθέτω εδώ μερικούς τέτοιους λόγους:
- Σύνδεση στην υπηρεσία email χωρίς VPN ή χωρίς τον Tor Browser,
- αναβάθμιση της υπηρεσίας και πληρωμή με πιστωτική, PayPal ή ακόμη και με crypto που έχει transparent blockchain,
- αποστολή email με περιεχόμενο που αποκαλύπτει ή έστω δείχνει προς την πραγματική μας ταυτότητα,
- ύφος γραφής που, και πάλι, αποκαλύπτει ή έστω δείχνει προς την πραγματική μας ταυτότητα,
- να μιλάμε εμείς, οι ίδιοι, στο ίντερνετ ή στον έξω κόσμο, για την ύπαρξη της ανώνυμης διεύθυνσης email.
Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει; Σίγουρα κάτι θα υπάρχει, αλλά δεν μπορώ να το σκεφτώ.
Είναι χρήσιμο να έχουμε πραγματικά ανώνυμη διεύθυνση email; Λέω ότι, ναι, είναι.
Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με μια ανώνυμη διεύθυνση email; Κατηγορηματικά όχι. Όσο “στεγανή” κι αν είναι η ανώνυμη διεύθυνση, καλό είναι να τη χρησιμοποιούμε όπως θα χρησιμοποιούσαμε μια οποιαδήποτε άλλη, π.χ., από το Gmail.
Τι λέτε κι εσείς; Πόση αξία έχει μια ανώνυμη διεύθυνση email; Θα χαρώ να μάθω πώς βλέπετε το όλο θέμα — κι εννοείται ότι δεν χρειάζεται να γίνετε συγκεκριμένοι.