<<

Contabo VPS, ανώνυμα από Mynymbox

Στη διαρκή αναζήτησή μου για μεθόδους απόκτησης cloud server εντελώς ανώνυμα, δύο providers στους οποίους έχω καταλήξει είναι οι 1984 και Kyun. Εδώ και πέντε περίπου μήνες, στο 1984 έχω ένα VPS με OpenBSD κι εκεί φιλοξενείται η εκδοχή hidden service αυτού εδώ του blog:

http://koldershleohnk3bkkdpd42tlgr6egyaeezjukuekce7i4daqdqbvvyd.onion

Στο δε Kyun αρχικά έτρεχα ένα Monero full node, το οποίο εγκατέστησα και ρύθμισα με τη βοήθεια του βολικού και χρήσιμου Monero Suite.

Κάποια στιγμή όμως αποφάσισα να μην πληρώσω επιπλέον χρόνο στο Kyun. Ο λόγος ήταν το Mynymbox. Είχα εντοπίσει το λογαριασμό του Mynymbox στο Twitter, και γρήγορα είδα πολύ θετικά το ότι διατηρούν διάλογο με χρήστες που ενδιαφέρονται περί θεμάτων privacy κι anonymity. Μεταξύ άλλων, η υπηρεσία παρέχει δυνατότητα για ανώνυμη ενοικίαση virtual και physical servers. Στην πράξη, το Mynymbox λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ πελατών και γνωστών providers όπως Digital Ocean, Linode και Hetzner. Τους γνωστούς cloud providers που υποστηρίζει συμπληρώνει και η εκ του Μονάχου προερχόμενη Contabo, την οποία εγώ τουλάχιστον δεν γνώριζα.

Όμως από τα μέσα Σεπτεμβρίου κάτι γνωρίζω κι εγώ για την Contabo, αφού μέσω του Mynymbox χρησιμοποιώ cloud server τους ώστε να τρέχω ένα δημόσιο Monero full node, ένα Tor Bridge, καθώς κι ένα Tor Middle relay. Όμως η είδηση εδώ δεν είναι οι υπηρεσίες που τρέχω, αλλά τα χαρακτηριστικά του server και το μηνιαίο του κόστος. Πριν εξηγήσω γιατί, επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο για το πώς το Mynymbox κάνει δυνατή την ανώνυμη ενοικίαση cloud server.

Mynymbox κι ανωνυμία

Κατ’ αρχάς, στο site του Mynymbox μπορεί να φτάσει κάποιος με χρήση VPN ή/και Tor Browser. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκαριστεί, ούτε να μπει σε κάποιο ατέλειωτο CAPTCHA loop.

Από εκεί και μετά, για τη δημιουργία λογαριασμού απαιτείται μόνο ένα έγκυρο email. Θα θεωρήσω ότι έχετε τουλάχιστον μία διεύθυνση email την οποία αποκτήσατε εντελώς ανώνυμα. Αν κάνω λάθος, να ξέρετε ότι το Mynymbox δεν έχει θέμα με τις υπηρεσίες email aliasing. Επίσης, το Proton Mail επιτρέπει τη δημιουργία email aliases ακόμη και στα δωρεάν accounts.

Αφού λοιπόν δημιουργήσετε λογαριασμό κι επιλέξετε τον server που θέλετε, θα πάτε από το ταμείο. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να πληρώσετε με Bitcoin ή με Monero. Είναι μάλλον περιττό να σημειώσω πώς πλήρωσα για τον δικό μου server. Ή μάλλον, γιατί να μην το σημειώσω; Πλήρωσα με αληθινό κρυπτονόμισμα, μ’ άλλα λόγια με Monero.

Δυνατά χαρακτηριστικά, αδύναμη τιμή

Το Mynymbox παρέχει δυνατότητα για ενοικίαση VPSes που βασίζονται σε “high-performance components”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο site. Πρόκειται για την κατηγορία Mynymbox VPS Server, κι εκείνο που έχω επιλέξει δεν ανήκει σ’ αυτή. Αντίθετα, προέρχεται από την κατηγορία Reseller Cloud VPS – και συγκεκριμένα από την υποκατηγορία Contabo VPS.

Ιδού τα χαρακτηριστικά του Contabo VPS που τρέχω: CPU με 4 πυρήνες, 6GB RAM, 400GB δίσκος SSD, bandwidth 32TB ανά μήνα. Ειδικά το bandwidth με εξέπληξε τόσο πολύ, που μέρες μετά την ενοικίαση επικοινώνησα με το τμήμα υποστήριξης ώστε να επιβεβαιώσω αν ισχύει ό,τι αναγράφεται. Σε μερικές ώρες πήρα απάντηση, και ισχύει: το εξερχόμενο bandwidth είναι 32TB ανά μήνα, το εισερχόμενο είναι απεριόριστο, ενώ η σύνδεση του VPS με τον έξω κόσμο είναι στα 200Mbps. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ν’ αναφέρω πόσο κοστίζει το μήνα ένα VPS παρόμοιων χαρακτηριστικών, από κάποιον περισσότερο γνωστό cloud provider. Το συγκεκριμένο προϊόν από την Contabo, πάντως, μέσα από το Mynymbox το έχω για 8,5 ευρώ το μήνα. Δεν έχω κάνει λάθος στην πληκτρολόγηση, ούτε έχω βάλει κόμμα εκεί που δεν θα έπρεπε: γράφω και εννοώ, οκτώμισι ευρώ το μήνα. Υπάρχει βέβαια κι ένα κόστος για την προετοιμασία του VPS από τους ανθρώπους του Mynymbox, το οποίο ανέρχεται στα 10 ευρώ και καταβάλεται μία φορά μόνο. Τον πρώτο μήνα, μ’ άλλα λόγια, πληρώνεις 18,5 ευρώ, κι από εκεί και μετά 8,5 ευρώ το μήνα. Δεν τη λες και κακή συμφωνία.

Νέες (παλιές) υπηρεσίες και μια επεισοδιακή μεταφορά

Όπως ήδη ανέφερα, στο Contabo VPS έστησα ένα νέο δημόσιο Monero full node. Για το πρακτικό μέρος, ακολούθησα τον σχετικό οδηγό στο blog του Seth For Privacy. Φρόντισα επιπρόσθετα να απενεργοποιήσω το logging, εισάγοντας στο monerod.conf τις οδηγίες log-file=/dev/null και max-log-file-size=0. Για όποιον ενδιαφέρεται να προσθέσει το συγκεκριμένο Monero node στο wallet του ως Tor hidden service, παραθέτω εδώ το endpoint της υπηρεσίας:

koldxmrniieg6rkrfuogbx5skka62l5fwkcknsvayew7o5q6dlsmd4ad.onion:18089

Κατά τα άλλα, για περισσότερο από ένα χρόνο, σε VPS από τη Vultr έτρεχα ένα πολύ ωραίο Tor Bridge. Με ικανοποίηση έβλεπα από το Relay Search ότι χρησιμοποιούταν στην πράξη και γενικώς όλα έβαιναν καλώς – ή τουλάχιστον έτσι πίστευα. Κάποια στιγμή μέσα στο κακοκαίρι, η κατανάλωση του Tor Bridge σε bandwidth άρχισε ν’ αυξάνει απότομα. Αρχικά δεν έδωσα σημασία, πιστεύοντας ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο. Κάποια στιγμή ξεπέρασα το όριο του δωρεάν bandwidth για το συγκεκριμένο VPS – μιλάμε για 4TB ανά μήνα. Και πάλι δεν έδωσα σημασία και σκέφτηκα ότι, δεν μπορεί, γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση. Τελικά πράγματι εκτονώθηκε, μόνο που για τον Αύγουστο πλήρωσα 48 δολάρια πάνω από το αναμενόμενο ποσό. Να φανταστείτε, στη Vultr τρέχω δύο VPSes και κάθε μήνα πληρώνω ακριβώς 30 δολάρια και για τα δύο. Όταν λοιπόν απέκτησα το Contabo VPS με το απεριόριστο (συγκριτικά) bandwidth, μετέφερα το Tor Bridge εκεί και ησύχασα. Ακόμα και τώρα ρίχνω καμιά ματιά στο Relay Search, έως σήμερα όμως όλα λειτουργούν ομαλά και προβλέψιμα.

Και μιας και η κατάσταση με το Tor Bridge αποκαταστάθηκε, σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να έχω κι ένα Tor Middle relay. Αυτό σκέφτηκα, αυτό έκανα – κι εννοείται ότι Bridge και Middle relay τρέχουν σε διαφορετικούς tor daemons.

Εσείς τι λέτε για όλα αυτά; Θα σας ενδιέφερε ένα VPS παρόμοιων χαρακτηριστικών και κόστους; Αν ναι, τι υπηρεσίες σκέφτεστε να εγκαταστήσετε; Παρεμπιπτόντως, αν χρειαζόσαστε κάποια τεχνική κατεύθυνση/υπόδειξη/πρόταση και μπορώ να βοηθήσω, βάλτε φωνή και με χαρά θα δω τι μπορώ να κάνω.