<<

Blast from the Past: Torrified OpenBSD

Εγκατάσταση του OpenBSD σε σύστημα με κρυπτογραφημένο δίσκο, και ρύθμιση του λειτουργικού ώστε όλη η δικτυακή κίνηση να δρομολογείται αυτόματα μέσω του δικτύου ανωνυμίας του Tor. Αυτό είναι ένα πρότζεκτ που με απασχόλησε ευχάριστα δέκα χρόνια πριν, κι έχω και δίωρο (!) video που αποδεικνύει την αλήθεια της πρότασης που έγραψα μόλις. Το εν λόγω video είχα προετοιμάσει στο πλαίσιο του deltaCast, τότε που ακόμα κυκλοφορούσε το deltaHacker. Το θυμήθηκα περίπου έναν μήνα πριν σχεδόν τυχαία, καθώς προσπαθούσα να εξυπηρετήσω πρώην συνδρομητή ο οποίος είχε χάσει τεύχη και video tutorials.

Χωρίς καμία καθυστέρηση παραθέτω onion URL προς το ατέλειωτο αυτό tutorial, για κάθε ενδιαφερόμενο:

http://yekniferau6wtu34zauib6d6xdvkpeaqdybt
3fpdcjwzxpdeccjufcqd.onion/s/smPXaDpztMq93AR

Το URL σκόπιμα δεν είναι clickable και για να κατεβάσετε το video θα χρειαστείτε τον Tor Browser κι αρκετή υπομονή. Συνειδητά δεν ανεβάζω του tutorial στο YouTube, αφού είναι πολύ παλιό και του φαίνεται. Ίσως ωστόσο θελήσετε να το παρακολουθήσετε. Κι αν έχετε την υπομονή και το κάνετε, γιατί όχι να μη φτιάξετε και κάτι παρόμοιο, ασφαλέστερο και πιο ανώνυμο;

Επιτρέψτε μου μόνο να υπογραμμίσω ότι τέτοια ή παρόμοια setup είναι πολύ εύκολο να παρέχουν μια αίσθηση ψευδούς ασφάλειας, τη στιγμή που έχουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας ή διαρρέουν data και metadata που υποβαθμίζουν την ανωνυμία του χρήστη. Αν λοιπόν έχετε σοβαρό λόγο ή έστω απλό ενδιαφέρον για ένα τέτοιο setup, τότε είναι απαραίτητο να στραφείτε στους ειδικούς και να εξερευνήστε τουλάχιστον ένα από τα Tails και Whonix. Από τα δύο, χωρίς να έχω κάποιον σοβαρό λόγο, μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ κυρίως το Whonix.

Ασχέτως αν παρακολουθήσετε το “Not Me, CryptoBSD” –έτσι είχα ονομάσει το δίωρο video tutorial– κι ασχέτως αν εξερευνήσετε ένα από τα Tails και Whonix, για σχόλια, κριτική ή ένα απλό “γεια”, χρησιμοποιήστε κάποιο από τα κανάλια επικοινωνίας.